Du måste vara glad

Absintens Vänner

 

 

 

Absint

(fr. absinthe). En svagt grönaktig spritdryck, som innehåller extrakt av bland annat malört, anis och fänkål. Alkoholhalt 55-60%. Uppblandad med vatten opaliserar den till en vitaktig dryck. Absint tillverkades kommersiellt första gången 1797 av fransmannen H.L. Pernod. Drycken var populär bland konstnärer i Paris under 1800-talets senare del och början av 1900-talet.

Den gröna alkoholdrycken absint var högsta mode runt år 1900 och speciellt konstnärer och bohemer lät sig inspireras av den "den gröna fén", som enligt sägnen visade sig i drinken. Absint drev många från förståndet, eftersom drycken på den tiden hade en mycket hög halt malört, som innehåller nervgiftet tujon.

Det var i ett absintrus som konstnären van Gogh skar av sitt ena öra och efter en rad mord och självmord i absintens kölvatten förbjöds drycken i de flesta länder. I dag har absinten blivit populär igen tack vare filmen Moulin Rouge och du kan möta "fén" i de flesta delar av Europa, dock med en avsevärt lägre halt tujon

 
Vänförening
Ja varför inte. Man vill ju vara glad! Denna vänförening bildades en absintstinn natt 2005 på Hägneryds Kök & Café i Eksjö. Alla är välkomna som medlemmar, ja man kan säga att alla redan är medlemmar. Vår bästa bästa medlem och vår ständige beskyddare är August Strindberg, en känd absintpimplare.
I vår förening har vi spontana samkväm två gånger om året. Den andra helgen i maj i Eksjö då alla bär vita kläder och andra helgen i november i Norrköping då alla bär svarta kläder. Alla är då välkomna att låta en skimrande grön slinka nedför strupen. Strindberg brukar dyka upp.
 
Kontakt
Har du funderingar eller idéer som medlem vad denna sida ska innehålla skicka ett mail till Norrköpingskontoret. Eksjökontoret har tillsvidare stängt.