[ Hem igen ] [ Jorden Runt ] [ Fakta ] [ Citat ]  Meningen med Livet  [ Ital ] [ Soca Baboons ] [ Länkar ] [ Kontakt ]

 

Jag har en släkting som brukar tycka att jag är fånig. Särskilt fånig är jag när jag praktiserar min favoritsysselsättning: Att klädsamt hänga mot en bardisk med en Dry Martini i handen och parlera en dam.
"Fan, vad det är löjligt att stå och pimpla öl flera timmar i sträck så där som du brukar, Roffe, det är ju helt meningslöst!". "Det är dry Martini" brukar jag svara och undrar vad som egentligen är meningsfullt? Vi föds och sen dör vi och det som är däremellan består mest av drömmar. Kanske lyckas någon av oss emellanåt sätta spår i jordskorpan. Så att de som kommer efter oss ser att "jaha - här har det varit någon rackare framme". Men att kalla det meningen med livet? Jag vet inte.
Att älska, att köra bil och att äta mat är viktigt och även angenämt. Men det räcker liksom inte. Eller ska vi säga att meningen med tillvaron är att träffa en enda människa, älska henne och få barn, som sen gör ungefär samma sak som man själv gjorde. Det låter onekligen ganska vackert. Men gör det egentligen mig så himla glad? Det är liksom inte svaret på frågan om meningen med livet. Det betyder bara att det kommer nya idioter efter oss och ställer samma dumma frågor.
Vad jag vill komma fram till är att jag trots allt häromdagen kom på svaret på frågan: Meningen med livet är att vara tillsammans med goda vänner och snacka skit! Och det kan man göra var man vill, på fest eller middag eller på en resa, allra bäst gör man det dock i en bar.
Mänsklighetens mest renodlade mötesplats är bardisken. Där kan inte bara under trevliga former umgås med vänner utan också drabbas av det oväntade. Bara vid en bardisk kan man utan någon större anledning och samtidigt med den mest raffinerade självklarhet tilltala en helt okänd dam.
Det diskuteras ofta vart man ska gå när man ska ut på lokal. Man läser Nöjesguiden, På Stan eller Aftonbladet Puls och söker ängsligt svar på var det hippaste stället ligger. Man jagar runt i natten eftersom det kan vara ballare någon annanstans än där man just för tillfället är.
Jag var nyligen med en av mina bästa vänner, Charlie Christensen, i Barcelona, där det finns väldigt många barer. Men det är inga problem, för, som Charlie brukar säga: "Den bästa baren ligger alltid runt hörnet". Man kan stå på en bar och så glider det in en jättetrevlig tjej och så säger man: "Hej, får jag bjuda dig på en Dry Martini!"
Så lossnar tungans band och femton vita hästar rusar ut på grönskande ängar med ögon fyllda av stjärnor - så blir man ihop och får barn och finner meningen med livet och lever lyckliga i alla sina dar.

Rolf Classon

Målning av Carina Kågström